© Copyright Mel's vinyards ltd. all rights preserved.

  • c-tbird
  • c-facebook
  • c-blogger

1/1

LESKA


Tolerantnost prema agroekološkim uslovima, rentabilna proizvodnja i povoljna cena na tržištu uticali su da leska u glavnim proizvođačkim zemljama pređe iz ekstenzivne u intenzivnu

proizvodnju. Leska je povoljna za plantažno gajenje, uzimajući u obzir ekološke uslove, fiziološke i morfološke sobine. Plod Leske-lešnik  predstavlja vrlo značajnu vrstu jezgrastog voća vrlo cenjen na domaćem i svetskom tržistu. Lešnici najčešće sadrže 60-65% kvalitetnog ulja, 15–17 % proteina, 5-6% šećera,

vitamine E,A, kompleks B i druge. 
Nizak sadržaj vode u jezgri, koja je zaštićena ljuskom, omogućuje znatno bolje i duže čuvanje plodova od plodova drugih voćnih vrsta.

***

Leska kao drvo može da uspeva svuda, ali su njeni zahtevi u pogledu klime strogo precizirani kada se gaji radi proizvodnje plodova.

Lešnik je heliofit – to znači da su za njega pogodniji osvetljeni položaji. Osvetljenost se reguliše i brojem stabala po hektaru. Potvrdu da lešnik zahteva dosta svetlosti nalazimo u njegovom gajenju oko Sredozemnog mora.

U fazi cvetanja vetrovi su vrlo štetni. Tihi vetrovi u toku godine manje mu smetaju. Tuča – grad takođe može štetno da deluje.

***

 Klimatski uslovi naše zemlje pogoduju uzgoju leske. To što se oplodnja vrši u
zatvorenom pupoljku predstavlja važnu karakteristiku za sigurniji i redovniji urod. U  Srbiji u velikoj meri preovlađuje uvoz nad izvozom, proizvodnja  je  3-4 puta manja od uvoza, a rentabilnost visoka, što ukazuje na potencijal ovog vida podizanja plantaža.  Takođe plantažno gajenje lešnika daje i mogućnost gajenje sporednih proizvoda na istoj površini pre sadnje lešnika
kao što je grašak, ili sadnje između redova unutar podignute plantaže, recimo bundeve, lubenica...

***

Za proizvodnju plodova lešnika mora se predvideti odgovarajući sortiment. Prilikom izbora sorti mora se voditi računa o nizu činilaca. Potrebno je poznavanje biološke prirode sorti i njihovo ponašanje prema uslovima sredine. Veliki značaj ima i tržište, odnosno namena proizvodnje. S tim u vezi razlikuju se sorte sa plodovima prikladnim za različite namene: za stonu upotrebu, za industriju (kremove) i kombinovanu namenu.

***

Koliko je lešnik isplativa voćna sorta govori podatak da sa hektara, ukolko je obavljena sva potrebna nega, mogu da se uberu i dve tone ploda. Međutim, od vremena sađenja pa do ovakve berbe treba sačekati nekoliko godina. U drugoj i trećoj godini rodnost je simbolična, a kasnije ona raste progresivno, a da li će pun rod dostići u petoj, sedmoj ili 10 godini zavisi od uzgajivača.

***

Navodnjavanje predstavlja značajnu meru u poboljšanju opšteg porasta i razvijenosti, a samim tim i povećanja prinosa. Navodnjavanje se danas mnogo više primenjuje nego ranije, jer se shvatilo koliki doprinos ono ima u razvoju lešnika. Posebno je važno da se vodom interveniše dok su stabla mlada, odmah po sađenju, da sadnice u početku ne zakržljaju. Čim se oseti nedostatak vlage u zemljištu, trebalo bi primeniti navodnjavanje. Najrentabilnije je da se voćke zalivaju prve godine posle sadnje.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now